Mobilbild

Rosengatan 5B

Linnéstaden | 1929 | Arkitekt Erik Holmdal

I ett av Rosengatans ståtliga tegelhus finner vi denna makalösa hörnvåning som efter en varsam och kärleksfull renovering kan bli en av de vackraste i Linné. Här finns originaldetaljer i mängder och något så ovanligt som en nästintill intakt originalplanlösning. Högsta ordinarie våningplan (endast vindslägenhet ovanför) och sällskapsrummens vackra fönster vetter mot Slottsskogen i söder och Alfhemsgatan i väster. Två vanliga balkonger och en spansk. Det är bostadsrättsföreningen som säljer lägenheten och hela intäkten går till föreningens kassa. Hiss.

Högsta bud: 8 150 000 kr

 • Pris: 9 000 000 kr (utgångspris)
 • Antal rum: 6.5 rum och kök
 • Boarea: 168 kvm
 • Areakälla: Faktisk uppmätn norm SS 021054
 • Objekttyp: Bostadsrätt
 • Område: Linnéstaden
 • Månadsavgift: 10 594 kr inkl. värme, vatten och grundutbud kabel-tv
 • Bostadens indirekta nettoskuldsättning: 1 722 158 kr (Baserat på årsredovisningen för 2022)
 • Byggnadstyp: Tjugotalsklassicism
 • Byggår: 1929
 • Våning: 5 av 6, Högsta ordinarie våningsplan
 • Hiss: Ja
 • Lägenhetsnummer: 1501B
 • Andel i föreningen: 6,25%
 • Andel av årsavgift: 5,94%
 • Balkong/Uteplats: Ja. En i söder mot Rosengatan, en mot gården och en spanskbalkong i väster mot Alfhemsgatan.
 • P-plats/parkering: Nej
 • Fönster: 2-glas, originalfönster
 • Uppvärmning: Fjärrvärme
 • Ventilation: Självdrag
 • Fastighetsbeteckning: Göteborg Olivedal 11:7

Visning

Kontakta mäklaren för mer information.

Mäklare

Anna-Kajsa Nylander

Fastighetsmäklare i Linnéstaden

0703-95 95 26 | anna-kajsa@staging.alvhem.com

Byggnadsstilen

Tjugotalsklassicism

Epokerna inom arkitekturen avlöser varandra med relativt tvära kast vid tiden runt...

Läs mer
Beskrivning
Föreningen
Dokument
Karta

Om bostaden

Hörnfastigheten Olivedal 11:7 med adress Rosengatan 5 byggdes 1929. Stilen är tjugotalsklassicistisk och den gula tegelfasaden har diskret dekor i relief. De två burspråken mot Rosengatan kröns av balkonger, varav den ena hör till lägenheten. Entréporten till uppgång B flankeras av kolonner och mot Alfhemsgatan finns garageportar, en nymodighet vid den här tiden. Såväl interiören som exteriören är ovanligt välbevarad och de två vackra trapphusen, med varsin charmig hiss, är i ursprungliga utföranden. Fastigheten är q-märkt vilken innebär att byggnaden är särskilt kulturhistoriskt värdefull och skyddad från ingrepp genom lag. Ritningarna är signerade arkitekten Erik Holmdal som efter studier och anställningar hos bland annat Fredrik Lidvall i Sankt Petersburg och Sigge Cronstedt i Stockholm tjänstgjorde som ritkontorschef vid Norges Banks nybyggnader i Oslo. 1922 återvände Holmdal till hemstaden Göteborg, och efter uppdrag vid arkitektkontoret för Jubileumsutställningen 1922 till 1923 startades en egen verksamhet. Verklistan sträcker sig över fyra decennier och förutom ett stort antal flerbostadshus finner vi här även Nya Lundenskolan och Hagakyrkans sakristia.

Huset ingår i ett så kallat storgårdskvarter, och den stora innergården är en rofylld och grönskande oas. På andra sidan gatan breder Slottsskogen ut sig, och det är även nära till Linnégatan med ett myller av restauranger, barer, kaféer och butiker. I grannskapet hittar man bland annat den ljuvliga kafébutiken Olivens Skafferi liksom gastronomiska guldkorn såsom Bistro Odette och Björk och Bambu. Kommunikationerna är utmärkta, och från lägenheten tar det bara några minuter att gå till Linnéplatsen som fungerar som knutpunkt för flera buss- och spårvagnslinjer.

Välkommen till våning fem

I ett av Rosengatans ståtliga tegelhus finner vi denna makalösa hörnvåning som efter en varsam och kärleksfull renovering kan bli en av de vackraste i Linné. Här finns originaldetaljer såsom serveringsskåp, takrosetter, gjutjärnsradiatorer, spegeldörrar, originalfönster och fönsterbänkar i djupa nischer. 1920-talet gör sig även påmint genom den generösa takhöjden. Därtill har lägenheten en bevarad originalplanlösning med bland annat en stor entréhall med öppen spis och två sällskapsrum om sammanlagt femtio kvadratmeter i fil. Lägenheten ligger på husets högsta originalplan, och från den ena balkongen och flera av fönstren är det en intagande vy över Slottsskogen. Tack vare tre till fyra möjliga sovrum passar lägenheten bra för en barnfamilj, och att badrummet kompletteras av en gästtoalett underlättar morgonbestyren. Ljuset strömmar in och de handblåsta fönsterglasen bryter solens strålar på ett ljuvligt sätt. Allra ljusast är vardagsrummet, ett underbart hörnrum med fönster i söder och spansk balkong i väster. I matsalen leder pardörrar ut till en södervänd balkong som bjuder in till en kvällsdrink efter maten. Att man ser mycket himmel över parken och takåsarna ger en härlig frihetskänsla. Köksfönstret och jungfrukammarens balkong vetter mot kvarterets stora och grönskande innergård.

Entréhall

Den stora entréhallen är ett trevligt förmak till sällskapsrummen, och här kan gästerna socialisera lite innan de slår sig ner i soffan eller vid matsalsbordet. Hallens golv är belagt med fiskbensmönstrad originalparkett och i ett av hörnen ståtar en vacker öppen spis som ej är i bruk men som med några levande ljus i eldstaden ändå blir en trevlig mysfaktor. Ypperliga avhängningsmöjligheter erbjuds i form av ett kapprum, och innanför den finns en gästtoalett med handfat och wc.

Vardagsrum och matsal

Lägenhetens rymliga sällskapsrum ligger i fil med skjutdörrar som öppnar och skiljer av. Det är fantastiska rum som tack vare det höga och fria hörnläget badar i ljus större delen av dagen och kvällen. Sommartid har matsalens södervända balkong många härliga soltimmar. Eftersom vardagsrummet har gott om utrymme för både soffgrupp och matsalsbord går det alldeles utmärkt att göra om matsalen till ett kök för att på så sätt disponera det nuvarande köket som ytterligare ett sovrum. Parkett i holländskt förband, gissningsvis från 1940-talet, har lagts tröskelfritt genom den breda dörröppningen, och liksom i övriga rum torde det finnas brädgolv att ta fram.

Sovrum I till III

En inre hall binder ihop en svit med två sovrum och ett badrum. Bra förvaringsmöjligheter erbjuds i form av två inbyggda garderober, en i det mindre sovrummet och en mitt emot dörren till det större. I anslutning till den stora entréhallen finns ett rum som förr i världen var lägenhetens herrum men som passar alldeles utmärkt som sovrum.

Kök

Lägenhetens kök torde ha renoverats under 1940-talet, och det är en gedigen funkisredning som platsbyggts i kärnträ. Det är väl tilltaget med både bänkyta och förvaring, och de vanliga köksskåpen kompletteras av ett högskåp och ett rymligt skafferi. Köket är utrustat med gasspis, fläkt och kyl/frys.

Jungfrukammare

Innanför köket ligger en mysig jungfrukammare med utgång till en balkong där man njuter av rofyllt gårdslugn mitt i Linné. Kammaren har en rymlig inbyggd garderob.

Serveringsgång

En serveringsgång med binder samman köket med matsalen och entréhallens kapprum. Här erbjuds ypperliga förvaringsmöjligheter i form av serveringsskåp, platsbyggda garderober och en klädkammare.

Område

Linné

Linnéstaden betraktas som en av Göteborgs mest attraktiva stadsdelar. Kanske beror det på det rika utbudet av kaféer, restauranger och små, personliga butiker inom bland annat mode, inredning, skönhet och hälsa samtidigt som närheten finns till Slottsskogen, Änggårdsbergen och Botaniska Trädgården.

Om området

Vi hjälper dig att inreda ditt drömhem

Ta hjälp av våra inredningsexperter för att skapa ditt drömhem. Tillsammans utformar vi personliga och vackra rum där liv och drömmar får ta plats. Vi startar alltid med ett hembesök och följer sedan upp med en konsultation i butiken.

Skriv in dig i vårt spekulantregister för att få reda på när hem som passar dig kommer ut till försäljning.
Spekulantregister

VI VÄRDESÄTTER DITT HEM

Planerar du att flytta eller funderar du på vad din bostad är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Jag godkänner att mina kontaktuppgifter sparas, läs mer om vår dataskyddspolicy här.