Rosengatan 5B

Linnéstaden | 1929 | Arkitekt Erik Holmdal

Välkommen till en minutiöst renoverad dröm på Rosengatan 5. Mängder med vackra originaldetaljer, ett otroligt kök, två balkonger, fullutrustat badrum samt gästtoalett. Hus i toppskick. Hiss.

 • Pris: 7 750 000 kr (utgångspris)
 • Antal rum: 5 rum och kök
 • Boarea: 110 kvm
 • Areakälla: Föreningens information
 • Objekttyp: Bostadsrätt
 • Område: Linnéstaden
 • Månadsavgift: 7 458 kr
 • Bostadens indirekta nettoskuldsättning: 1 470 111 kr
 • Byggnadstyp: Tjugotalsklassicism
 • Byggår: 1929
 • Våning: 2 av 6, En trappa upp
 • Hiss: Ja
 • Lägenhetsnummer: 1103B / 1103
 • Andel i föreningen: 5,38781%
 • Andel av årsavgift: 5,07065%
 • Balkong/Uteplats: Ja. 2 balkonger
 • P-plats/parkering: Ja. Se info om föreningens kö till egna p-platser och garage.
 • Fönster: 2-glas
 • Uppvärmning: Fjärrvärme

Visning

Kontakta mäklaren för mer information.

Mäklare

Anna-Kajsa Nylander

Fastighetsmäklare i Linnéstaden

0703-95 95 26 | anna-kajsa@staging.alvhem.com

Byggnadsstilen

Tjugotalsklassicism

Epokerna inom arkitekturen avlöser varandra med relativt tvära kast vid tiden runt...

Läs mer
Beskrivning
Föreningen
Dokument
Karta

Om bostaden

Den 8 maj 1923 invigdes Jubileumsutställningen i Göteborg av dåvarande kung Gustaf V för att fira att staden fyllde 300 år. Visserligen inträffade födelsedagen två år tidigare, 1921, men även för 100 år sedan kunde saker och ting bli uppskjutna på framtiden…

En av arkitekterna som arbetade med utställningen var Erik Holmdal. Han var utbildad på Chalmers och Konsthögskolan och ritade allt från hyreshus och kyrkor till inredningar för banker och restauranger. Och så det här huset, Rosengatan 5, som byggdes 1929.

Byggnaden är uppförd i ett 20-talsklasscistiskt idealt, lite ”stelt” med raka proportioner och, om man tittar på det nedifrån gatan, ett nästintill osynligt tak. Det gula teglet är klassiskt göteborgskt och fasaden är relativt slät med enklare dekorationer. Bottenvåningen är förhållandevis grov med sina kolonner vid entréporten.

Entré

Välkommen med hissen till våning två, en trappa upp från den vackra för trädgården mot Rosengatan.

Redan i hallen känner du med vilken omsorg och noggrannhet som det här hemmet har renoverats. Här i hallen är det platsbyggda garderober och hatthylla. På golvet ligger en vacker ekparkett i fiskbensläggning. Det snygga golvet löper vidare genom hela lägenheten.

Matsal

Den inre hallen knyter samman kök och vardagsrum och fungerar idag som matsal. Längs ena väggen finns platsbyggda serveringsskåp. Här finns också en öppen spis klädd i brun kalksten (ej i funktion). Kring öppningen mot vardagsrummet finns platsbyggda bokhyllor och taket pryds av tidstypisk stuckatur och takrosett.

Vardagsrum

Vardagsrummet vetter mot lugna Alfhemsgatan. Här finns plats för en stor soffgrupp och längs med den ena väggen är snygg platsbyggd förvaring. Även här har taket elegant stuckatur och takrosett. Djup fönsternisch med fönsterbräde i kalksten.

Sovrum ett

Det stora sovrummet nås både från hallen och vardagsrummet. Platsbyggda garderober, vackra detaljer och en snygg tapet ger en lyxig och ombonad känsla.

Passagen mot hallen har en praktisk klädkammare. Härifrån når du även badrummet och gästtoaletten.

Badrum

Full utrustat badrum i finaste skick. En skön blandning av tidstypiskt och modernt. Vitt kakel i halvt förband som avslutas med en krönlist. Klinker från Victorian Tiles på golvet. Tvättmaskin torktumlare, golvvärme, handdukstork, dusch och bra förvaring. Vad mer kan önskas?

Gästtoalett

På temat tidstypiskt och välmatchat hittar vi gästtoaletten. Tapeten från William Morris är ett konststycke. På golvet ligger en klinker i rutigt rött och krämvitt .

Kök

Vidare tillbaka genom matsalen och in i det fantastiska köket. Luckorna från picky living har en underbar blå färg. Mitt i köket står en köksö där man kan sitta på första parkett när middagen tillagas. Det här är verkligen köket för den matlagningsintresserade. Dubbla ugnar, gasspis, vinkyl .På arbetsbänkarna ligger en Carraramarmor, diskhon är elegant underlimmad och bänkskivan avslutas mot väggen med en stilren bakkantlist. Även den i Carraramarmor.

Balkong

Från köket nås en av två balkonger. Den här är verkligen modell större och har plats för både caféset och loungegrupp. Solläget är öster, så du har sol från morgon till strax efter lunch. Nedanför ligger den luftiga innegården med mycket grönska.

Sovrum två

Sovrum två har gott om plats för säng, skrivbord och byrå/ garderob. Infällda spotlights i taket. Utgång till den mindre balkongen (tidigare köksentrén).

Sovrum tre

Sovrum tre ligger även det mot den lugna gården. Perfekt som barnrum eller gästrum. Detta rum är byggt på senare tid och väggen kan enkelt tas ner för den som vill.

Historien om Olivedal

Fram till sent 1800-tal fanns bara ängar och åkrar på Olivedal. Markerna tillhörde Älvsborgs Kungsladugård, mao de ägdes av Älvsborgs slott/fästning och skulle fungera som underhåll för slottet/fästningen. De arrenderades ut till brukare av olika slag. Precis som resten av södra Göteborg. Små gårdar, klungor av bebyggelse och landerier. Ett av landerierna var Olivedals herrgård.

Oliveda(h)l är känt sedan tidigt 1800-tal men föregicks av andra gårdar. Under 1700-talet friköptes marken från Älvsborg. Gården döptes efter köpmannen Olof Melins dotter, Olivia. Familjen Melin behöll Olivedal fram till 1890 då marken köptes loss av Göteborgs stad som en del av stadsutbyggnaden.

Herrgården Olivedals huvudbyggnad låg i kvarteret mellan Olivedalsgatan/Rosengatan och Vegagatan/Alvhemsgatan. Olivedal bestod av mangårdsbyggnad och uthus med en lång allé ned mot landsvägen mot Mölndal, som föregick Linnégatan. Mangården monterades ned och flyttades 1930 till Stora Härsjön i Lerums kommun men brann ned år 1944.

Stenhusen vi idag ser i Olivedal och på Kommendantsängen, området som göteborgarna idag generellt kallar Linnéstaden, växte således upp runt herrgården. I samband med Rosengatans utdragning mellan Linnégatan och Vegagatan påbörjades också byggnation på sista delarna av Olivedals grönområden.

Övrigt

Till lägenheten hör ett källarförråd. Den gemensamma tvättstugan nås via gården (två tvättmaskiner, en torktumlare, mangel och torkrum). Barnvagnsrum och cykelförvaring finns.

Fakta

2018 Total renovering. Kök, golv, väggar och tak. Nytt sovrum och inbyggda garderober.

El och belysning med Plejd, platsbyggd bokhylla.

2022 Renovering av badrum och ny gästtoalett

2022 Ny säkerhetsdörr

2022 Nya radiatorer kök

2023 Nytt sovrum. Byggt så att väggar kan tas ned och att golvet är helt under

Specifikation kök

Inredning från Ikea, luckor från Picky Living

Bänkskiva från Kungälvs Natursten Cararra 30mm, matt

2018 Samsung side by side

2018 SMEG Ugn

2018 SMEG Ugn Sous-vide (oanvänd)

2018 Diskmaskin IKEA

2018 Vinkyl 16 flaskor Dometic

2018 köksfläkt Smeg med kolfilter

Specifikation badrum

2022 Husqvarna Tvättmaskin Steam Autodose 9kg

2022 Husqvarna Torktumlare S9 3D Dry 9kg

Skåp från Kvik

Tolaettstol Imperial Astoria

Specifikation gästtoalett

Toalettstol och handfat från Duravits 1930-serie

Område

Linné

Linnéstaden betraktas som en av Göteborgs mest attraktiva stadsdelar. Kanske beror det på det rika utbudet av kaféer, restauranger och små, personliga butiker inom bland annat mode, inredning, skönhet och hälsa samtidigt som närheten finns till Slottsskogen, Änggårdsbergen och Botaniska Trädgården.

Om området

Vi hjälper dig att inreda ditt drömhem

Ta hjälp av våra inredningsexperter för att skapa ditt drömhem. Tillsammans utformar vi personliga och vackra rum där liv och drömmar får ta plats. Vi startar alltid med ett hembesök och följer sedan upp med en konsultation i butiken.

Skriv in dig i vårt spekulantregister för att få reda på när hem som passar dig kommer ut till försäljning.
Spekulantregister

VI VÄRDESÄTTER DITT HEM

Planerar du att flytta eller funderar du på vad din bostad är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Jag godkänner att mina kontaktuppgifter sparas, läs mer om vår dataskyddspolicy här.