Kungälvsgatan 8A

1926-1929 | Arkitekt J. Hilding Johansson

Ljuvlig landshövdingehustvåa (som kan byggas om till trea) i hjärtat av Bagaregården. Här är rummen ovanligt stora, skicket fint, och de bevarade 20-talsdetaljerna många. Vad sägs om originalfönster med handblåsta glas, mjuka brädgolv, och speglade dörrar? Läget på Kungälvsgatan, som är områdets kanske mest omtyckta gata, är lugnt och helt ostört. Välskött förening med stor omtanke om sitt hus.

 • Pris: 3 895 000 kr (utgångspris)
 • Antal rum: 2 rum och kök
 • Boarea: 74,9 kvm
 • Areakälla: Föreningens information
 • Objekttyp: Andel i bostadsförening
 • Område: Bagaregården
 • Månadsavgift: 3 784 kr inkl. värme, VA. Obligatoriskt tillägg för fiber om 159 kr/mån.
 • Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning: 283 864 kr
 • Byggnadstyp: Landshövdingehus
 • Byggår: 1926-1929
 • Våning: 2 av 3
 • Hiss: Nej
 • Lägenhetsnummer: 10
 • Andel i föreningen: 6,18876%
 • Andel av årsavgift: 6,20914%
 • Balkong/Uteplats: Nej. Flera uteplatser i föreningens fina och soliga trädgård.
 • P-plats/parkering: Nej. Boendeparkering på gatorna i området.
 • Fönster: 2-glas
 • Uppvärmning: Fjärrvärme
 • Ventilation: Självdrag

Visning

Kontakta mäklaren för mer information.

Mäklare

Ann Stenmark

Fastighetsmäklare i Bagaregården och östra centrum

0766-44 66 03 | ann@staging.alvhem.com

Byggnadsstilen

Landshövdingehus

Själva idén till att bygga hus med en våning i sten och två i trä föddes under ett 1800-tal som var präglat av svår bostadsbrist och eländiga levnadsförhållanden.

Läs mer
Beskrivning
Föreningen
Dokument
Karta

Om bostaden

Kungälvsgatan är en lugn återvändsgata i hjärtat av Bagaregården. Här samsas grönska med landshövdingehus, lekplats, kostumör, tatueringssalong, frisör och två kvarter upp längs Ånäsvägen ligger Redbergsplatsen med fler butiker, restauranger, spårvagnar och bussar.

Vinkelhuset på Kungälvsgatan 8 ritades av arkitekt J. Hilding Johansson, och uppfördes under åren 1926-1929. Byggnadens välskötta yttre gör det uppenbart att dess ägare, Bostadsföreningen Sjätte Bohus, har ett brinnande engagemang i sitt hus. Här ser vi ett mycket lyckat exempel på varsamt utförda renoveringar där man haft stor respekt för arkitekturen och den 20-talsklassicistiska byggnadsstilen. Mycket är sig likt sedan 1920-talet – portarna i massiv ek har man låtit en lokal snickare nytillverka efter originalritningarna, fasaden har återställts enligt ursprungsutförande och lägenhetsdörrarna är målade med äggoljetempera precis som då huset var nytt. Bäst av allt: de spröjsade originalfönstren med sina vågiga, handblåsta glas sitter kvar, och är dessutom i utmärkt skick efter att ha renoverats för några år sedan.

Huset omgärdas av en fint anlagd trädgård med uteplatser, grusgångar, äppelträd, bärbuskar, rosor, blomsterrabatter och fläder.

Lägenheten i sig är ljuvlig. Här är rummen stora, ljusinsläppet generöst tack vare hörnläget, och utsikten närmast att beskriva som sagolik. De ljusa brädgolven och den genomtänkta, mjuka färgsättningen samspelar på ett harmoniskt vis och ger bostaden en skandinaviskt sval, men samtidigt ombonad, känsla. Alltihop är charmigt inramat av de många originaldetaljerna som bevarats, såsom listverk, spegeldörrar, och fönstren vars handblåsta glas bryter ljuset vackert.

Lägenhetens många kvadratmetrar ger möjligheten att disponera bostaden som en trea. Den ombyggnationen är utförd i lägenheten ovanför denna. Tidigare ägare erhöll startbesked från Göteborgs stad. Detta har nyligen löpt ut, men det går bra att ansöka på nytt och överta underlagen. Styrelsens godkännande krävs för den här typen av ombyggnation. Kontakta mäklaren för mer information, och se gärna alternativ planlösning och inspirationsbilder i annonsen.

Hall

Hallen är välkomnande och ger möjlighet till avhängning. Här är ljust och trevligt tack vare råglasfönstret i ytterdörren, som är i original. Några steg in nås den inre hallen, som gärna låter sig möbleras med en arbetsplats. Härifrån nås en rymlig klädkammare, som erbjuder gott om förvaring. Båda hallarna har ljust, mattlackat brädgolv och väggar målade i ljus nyans.

Vardagsrum

Ett mycket stort rum som ger gott om plats för såväl soffgruppen som matsalsmöbel med plats för många sittande gäster. Brädgolvet är mattlackat och väggarna alldeles nymålade i nyansen Sheer Grey från Jotun.

Sovrum

Sovrummet är ett sällsamt vackert rum. De båda fönstren är som smycken, och ramar in en utsikt över närområdet som är både rogivande och intressant. De lugna omgivningarna gör att man gärna sover med fönstret öppet och låter sig väckas av fågelkvitter och morgonsolens tidiga strålar. Det är ett väl tilltaget rum som rymmer dubbelsängen och ytterligare möblemang utan att avkall görs på känslan av rymd. Goda förvaringsmöjligheter i hörngarderob. Även här är brädgolvet nyslipat och mattlackat, och väggarna är nymålade i nyansen Soft Skin från Jotun.

Kök

Köket är funktionellt, med gott om skåpsförvaring och arbetsyta. Naturlig plats finns för ett litet matbord. Väggarna är målade i vitt och på golvet ligger laminat. Även här strilar ljuset in genom ett snart hundra år gammalt fönster. Här finns stor potential att skapa ett riktigt drömkök (eller ytterligare ett rymligt sovrum, för den som är sugen på att omdisponera bostaden).

Badrum

Badrummet, som nås från hallen, renoverades i föreningens regi i samband med stambytet 2011. Här inryms handfat med lådförvaring undertill, WC, och dusch bakom infällbara dörrar i klarglas. På väggarna sitter vitt kakel, och golvet består av ljusgrå klinkers. Golvvärme och handdukstork bidrar med skön komfort.

Tillträde

Enligt överenskommelse

Område

Området kring Redbergsplatsen

Redbergsplatsen är idag en av Göteborgs knutpunkter och binder ihop Bagaregården, Lunden och Olskroken. Under de senaste åren har området blommat upp med nya restauranger som gör att området lever även kvällstid.

Om området

Vi hjälper dig att inreda ditt drömhem

Ta hjälp av våra inredningsexperter för att skapa ditt drömhem. Tillsammans utformar vi personliga och vackra rum där liv och drömmar får ta plats. Vi startar alltid med ett hembesök och följer sedan upp med en konsultation i butiken.

Skriv in dig i vårt spekulantregister för att få reda på när hem som passar dig kommer ut till försäljning.
Spekulantregister

VI VÄRDESÄTTER DITT HEM

Planerar du att flytta eller funderar du på vad din bostad är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Jag godkänner att mina kontaktuppgifter sparas, läs mer om vår dataskyddspolicy här.