Hemma hos Amanda – provhuset från 50-talet

Hemma hos

Under åren 1948–1952 lät den dåvarande länsarkitekten Erik Friberger uppföra tretton så kallade ”provhus” vid Skillnadsgatan i Örgryte. Friberger, som tidigare hade varit stadsarkitekt i Göteborg, var en tydlig förespråkare för funktionalism och flexibilitet. Redan på 30-talet lät han fabriksproducera standardiserade huselement med målet att de på ett enkelt sätt skulle kunna byggas till och ändras. Även om syftet var att ge arbetarklassen möjlighet att bo i hus, så köptes till slut nästan alla husen av höginkomsttagare. Området som bebyggdes blev omdebatterat och man pratade om att husen såg ut som baracker och att de skämde ut hela kvarteret.

I slutet av 2020 flyttade Amanda tillbaka till Sverige efter ett par år utomlands. Ungefär samtidigt lade mäklaren Magnus ut femrumsvillan på Prins Eugens väg till försäljning. Huset hade stått tomt ett tag, var helt orört och hade nästan all originalinredning kvar. För Amanda var det kärlek vid första ögonkastet.

Bild från när huset låg ute till försäljning
Foto: Joakim Kling

Foto: Petter Fällström

– Jag hade egentligen inte alls tänkt att bo i det här området. Jag är uppvuxen längre ner på gatan och på något sätt kändes det lite fantasilöst att komma tillbaka. Dessutom var jag höggravid. OCH hade en hundvalp. Att köpa ett hus med renoveringsbehov var på pappret en rätt dålig idé. Men huset valde mig och jag föll pladask! För att fira husköpet drack jag ett litet glas bubbel och då kom även förlossningen igång – så det var en händelserik vecka minst sagt. 
Det oförstörda 50-talsoriginalet nästan mitt i Göteborg, men med känslan av avskildhet och naturen in på knuten. Och en av områdets bästa tomter. Jag kunde inte INTE köpa det. Jag älskade dessutom planlösningen med stora sociala ytor, kvadratmetrarna på rätta stället och att huset är i vinkel. Det tycker jag ger en superhög trivselfaktor!

Enplansvillans form, och att den är byggd i vinkel med en loggia i ena änden, skapar en härlig, insynsskyddad innergård. Här växer körsbär, magnolia, blodlönn, syrén och äpple och precis utanför tomtgränsen ligger det en skogsdunge full av gamla ekar.

Foto: Petter Fällström

– Jag funderade på vad en ”loggia” var när jag tittade på planskissen inför visningen. Jag hade aldrig hört det uttrycket innan, men det har visat sig vara trädgårdens bästa plats! Ett enklare uterum skulle man väl kunna säga. Och också det enda utrymmet som jag inte har rört sedan vi flyttade in. Det finns absolut potential att göra både utekök och orangeri där men samtidigt gillar jag den som den är, i sin enkelhet. Och vi använder den massor.

Foto: Petter Fällström

När Amanda köpte huset var fasaden i stort behov av renovering. Även trädgården var eftersatt men den väntade hon ett år med att ta tag i.

– Jag är väldigt glad för att jag bodde i huset i ett år innan jag anlade den nya trädgården. Då lärde jag mig var solen skiner perfekt för morgonkaffet och vad som blommar när på säsongen. Jag har självklart behållit alla gamla vackra träd men adderat nya grusgångar, en mur, stenläggning, trappor och en härlig altan.
Fasaden behövde jag dock ta tag i direkt. När huset byggdes målades det brunt och det ville jag behålla men för att få det lite modernare valde jag en något mörkare nyans och lät måla in fönstren i samma kulör.

Bild från när huset låg ute till försäljning, före fasadrenoveringen
Foto: Joakim Kling

Studerar man de gamla bilderna, och originalplanskissen, ser man hur mycket som finns kvar sedan byggåret. Det härliga golvet i fiskbensläggning, innerdörrarna och de stora fönstren. Sovrummen är samlade i en mer avskild del av huset och de sociala ytorna sitter ihop med köket.

I hallen gör sig det tidiga 50-talet påmint i form av en underbar linoleummatta som skulle få vilken 40- och 50-talist som helst att med varmt hjärta tänka tillbaka på sitt barndomshem.

– När jag köpte huset låg det linoleummatta i brunt och vitt med turkosa inslag här i hallen. Den var så sliten så den behövde bytas ut men självklart ersatte jag den med en ny linoleummatta. Det finns inget bättre golv när du har barn och hund!

Bild från när huset låg ute till försäljning, före renoveringen
Foto: Joakim Kling

I direkt anslutning till hallen ligger husets badrum. Här har Amanda skapat en funkisinspirerad 50-talsdröm, uppdaterad till 2023 års standard. Golvet går i vitt och mörkt rostrött och badkaret är inkaklat. Hallens nya linoleummatta syns på bilden nedan.

Foto: Petter Fällström

Vänder man sig 180 grader, och har badrummet i ryggen, blickar man genom en korridor som avslutas med husets största sovrum. På vägen dit passerar man ett mindre sovrum som idag fungerar som barnrum. I båda rummen har Amanda bevarat garderobsdörrar och garderobsinredning i original.

Foto: Petter Fällström

Foto: Petter Fällström

Bild från när huset låg ute till försäljning, före renoveringen
Foto: Joakim Kling

Vardagsrummet badar i ljus tack vare det stora fönsterpartiet som vetter ut mot trädgården. För detaljnördar i allmänhet och originaldetaljnördar i synnerhet är den vackra fönsterbrädan i brun marmor tillsammans med elementskyddet i rotting och fönsterhandtagen med sin karaktäristiska bakelitknopp som ljuv musik för ögonen. Om man kan säga så.
Och när vi ändå är i golvhöjd; spana in alla fina eluttag i bakelit. Nyproducerade men i gammal stil. Smakfullt!

Foto: Petter Fällström

– Tyvärr var originalfönsterbänkarna trasiga när jag flyttade in i huset. Men då kunde jag å andra sidan välja brun marmor i stället för den grå som satt där. Det passar bättre in i husets färgpalett.
Vän av ordning undrar nog vad jag tänkt göra med fönsterna. De är faktiskt det enda som återstår att renovera. Men det blir självklart inga nya fönster! Dessa har suttit här i 70 år och kan gott få sitta kvar ett tag till. Även där ser man hur det byggdes med hög kvalitet förr. Sommarens projekt blir att skrapa och måla dem invändigt.

Foto: Petter Fällström

Golvet är som vi nämnde inledningsvis, en vacker originalparkett i fiskbensläggning.

– Golvsliparen kallade dom för ”evighetsgolv” – man kan slipa dom hur många gånger som helst. Tydligen tillverkas inte golv av den här kvalitén längre. Det blir helt enkelt för dyrt.

Foto: Petter Fällström

Lägg gärna en minut på att studera planskissen här nedan. Den med ögon på skaft kan se att det skett en förändring i vardagsrummet.

– Jag valde att ta bort entrén, med tillhörande hall, till förmån för en altandörr. Det gjorde rummet luftigare och ska jag vara ärlig så gillade jag aldrig riktigt den där ”kuben” som den extra hallen utgjorde, även om det är att gå emot tanken på att detta skulle vara huvudentrén.
Mina gäster är tillräckligt ofina för att gå in köksvägen. 

Bild från när huset låg ute till försäljning, före renoveringen
Foto: Joakim Kling

Foto: Petter Fällström

Vardagsrummet och det kombinerade biblioteket och arbetsrummet är avgränsade av två rejäla skjutdörrar. I biblioteket, som har fönster åt både söder och väster, har Amanda låtit platsbygga en stor bokhylla.

– Jag arbetar hemifrån ett par dagar i veckan och det här rummet är verkligen underbart! Det är så skönt att sitta så här öppet i stället för att inreda ett kontor i ett litet trångt rum som blivit över.

Foto: Petter Fällström

Det är dags att spana in hemmets hjärta och stolthet; köket!
Den som någon gång googlat på 50-talskök vet att resultatet ofta visar ett kök med vinklade överskåp och en bänkskiva i Sigvard Bernadottes klassiska mönster ” Virrvarr”. Så såg även originalköket här på Prins Eugens väg ut. Något Amanda ville behålla, men modernisera och anpassa.

– Jag har behållit alla överskåpen och skåpen i serveringsgången men eftersom folk var kortare förr, blev köksbänken för låg så där har jag bytt underskåpen till nya. Men jag valde tidstypiska blandare och bänkskivor så därför känns det ändå som om hela köket är i originalutförande.

Foto: Petter Fällström

Foto: Petter Fällström

Tänk att huset som befarades bli en utskrattad barack kunde anta formen av en 50-talspärla! Trots områdets många pampiga hus så andas det här huset en underskattad lyx.

– Det var nog det jag föll för – eller kanske identifierade mig med!

Tack Amanda för att vi fick hälsa på hos dig och din prickiga följeslagare!

 

Fler artiklar

Hemma hos

Hemma hos Jessica och Eric – med kärlek för originaldetaljer

Hemma hos

Hem med musiken i första rummet

Hemma hos

Hemma hos Linda – sekelskifte med toppläge