Solbänksgatan 23

1923 | Arkitekt Gunnar Jonsson

Se här, en stilig och mycket välhållen 100-åring. Under samma period som Jubileumsutställningen i Göteborg 1923 uppfördes detta vackra parhus i det attraktiva och naturnära Änggården. I huset finns mängder av originaldetaljer bevarade såsom originalfönster, innerdörrar med speglar, väggpanel, takrosetter, rustika brädgolv och vackra parkettgolv m.m. Trivsamt och lugnt läge i området med bekvämt gångavstånd till både Botaniska trädgården och Slottsskogen. Även nära till buss-/spårvagnshållplats och en servicebutik. Huset är förbesiktigat och säljaren avser att teckna en Dolda fel-försäkring. Tillträde i aug. -23 eller enligt överenskommelse.

 • Pris: 13 000 000 kr (utgångspris)
 • Antal rum: 7 varav 5 sovrum
 • Boarea: 208 kvm + 93 kvm
 • Areakälla: Taxeringsinformation
 • Objekttyp: Parhus
 • Område: Änggården
 • Tomtarea: 363,4 kvm
 • Ventilation: Självdrag
 • Byggnadstyp: 2-plans parhus med inredd vind och källare
 • Byggår: 1923
 • Driftkostnader: 78 349 kr/år, varav uppvärmning 21 322 kr/år, försäkring 7 512 kr/år, elektricitet 38 600 kr/år, vatten och avlopp 10 480 kr/år, sotningsavgift 435 kr/år. Personer i hushållet 4. I posten VA ingår även sophämtning. Posten EL är exklusive kostnad för elbilsladdning. Total förbrukning inkl laddning av bil var 13.739 kWh år 2022.

Grundfakta

Adress: Solbänksgatan 23

Fastighetsbeteckning: Änggården 11:29

Area: 208 kvm

Upplåtelseform: Friköpt

Typ: Parhus

Pris: 13 000 000 kr (utgångspris)

Interiör

Rum: 7 varav 5 sovrum

Boarea: 208 kvm

Biarea: 93 kvm

Källa för area: Taxeringsinformation

Tomt

Tomtarea: 363,4 kvm

Summa pantbrev: 2 990 000 kr

Planbestämmelser: Stadsplan Tomtindelning

Energideklaration

Energideklaration: Utförd. 2023-03-11

Energiförbrukning: 91 kWh/kvm/år

Energiklass: D

Driftkostnader: 78 349 kr/år

Byggnad

Byggnadstyp: 2-plans parhus med inredd vind och källare

Byggår: 1923

Fönster: 2-glas & isolerglas

Tak: Tegel

Fasad: Trä

Bjälklag: Trä

Uppvärmning: Fjärrvärme

Utvändigt plåtarbete: Lackerad plåt

Grund: Källare

Stomme: Trä

Vatten/Avlopp: Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp

Ventilation: Självdrag

Driftkostnad fördelas enligt följande: 78 349 kr/år, varav uppvärmning 21 322 kr/år, försäkring 7 512 kr/år, elektricitet 38 600 kr/år, vatten och avlopp 10 480 kr/år, sotningsavgift 435 kr/år. Personer i hushållet 4. I posten VA ingår även sophämtning. Posten EL är exklusive kostnad för elbilsladdning. Total förbrukning inkl laddning av bil var 13.739 kWh år 2022.

Visning

Kontakta mäklaren för mer information.

Mäklare

Magnus Josefsson

Fastighetsmäklare villor

0766-44 55 38 | magnus@staging.alvhem.com
Beskrivning
Dokument
Karta

Om bostaden

Huset bjuder på en lika härlig som praktisk planlösning. Med rymliga sociala ytor på entréplan, fyra bra sovrum och ett badrum på övervåningen samt en Master suite med eget badrum på vindsvåningen. Dessutom en rymlig källare med stor potential.

En vackert anlagd trädgård som bl.a har en glasad uteplats med utgång från matsalen. Plats att parkera 2-3 bilar på uppfarten, elbilsladdare installerad.

Rumsfördelning

Entréplan –

Den vackra entrédörren med sitt överljusfönster leder oss in i ett vindfång med plats för både jackor och skor. Vidare in så når vi den generösa och möblerbara hallen, här finner vi bl.a. en vacker öppen spis som är i bruk. Ytterligare klädförvaring finns invid fönstret i form av ett par inbyggda skåp. Här i hallen är den fina väggpanelen målad i ljusa toner och golvet pryds av en vacker, fiskbensmönstrad ekparkett.

Rakt fram från hallen nås det platsbyggda och inbjudande köket, som fick en total ombyggnation 2006 då man bland annat öppnade upp mot matsal och tog bort väggen till serveringsgången. Snickerier m.m är specialanpassade och här finns många fina detaljer som t.ex. en extra djup diskbänk och ett platsbyggt skafferi med återanvänd dörr. Generöst med både arbetsytor och förvaring och den maskinella utrustningen lämnar inte heller något i övrigt att önska med ugnen från ILVE som kronan på verket, övriga vitvaror kommer från Siemens. Skåp och luckor är målade i en cremevit nyans, bänkskivan vid köksön är av massiv amerikansk valnöt och under vitrinskåpet ligger en vit Carraramarmor. Panelen på väggarna är vitmålad och under den schackrutiga linoleummattan ligger vattenburen golvvärme. I köket hittar vi även trappan som leder ner till källaren.

Den öppna planlösningen mellan kök och matsal skapar en härlig rymd- och ljuskänsla, generöst ljusinsläpp från de stora fönstren och altandörrarna. I matsalen ryms ett rejält matbord för 8-10 personer utan problem, är man fler vid fest kan man med fördel duka in i det intilliggande vardagsrummet. Den av Allarängens snickeri specialbyggda dubbeldörren med återbrukade glas leder ut till den glasade uteplatsen, som är uppförd 2008 efter förebilder i Änggården och även den har fönsterrutor av gammalt munblåst glas. Väggarna är målade i gråblå ton och en fondvägg med en matchande medaljongtapet detta harmonierar fint med den gedigna ekparketten med fiskbensmönster.

Dubbla skjutdörrar leder oss från matsalen in till vardagsrummet, som också har stora, fina fönster åt två väderstreck. Detta rum nås också från hallen, även här med en skjutdörr. Gott om plats för soffa med tillhörande bord, fåtölj, TV-möbel samt diverse övrigt möblemang. Väggarna tapetserade med en ljusbrun tapet med subtilt blommönster, samma fina fiskbensmönstrade ekparkett här som i matsalen.

Övre plan -

Den vackra och gedigna ektrappan leder oss från hallen upp till denna våning och vi möts av en rymlig övre hall.

Till vänster finner vi det första av fyra sovrum på detta plan. Ett av de större sovrummen med gott om plats för säng (dubbelsäng om så önskas), sängbord, skrivbord m.m. En inbyggd garderob för klädförvaring. Två fönster i söderläge ut mot Solbänksgatan. Ett fint, lackat brädgolv och en syrénfärgad tapet på väggarna med en fondvägg i form av en fototapet med tigermotiv.

Nästa sovrum är ett hörnrum med fönster åt både söder och väster, vilket gör detta rum extra ljust och trivsamt. Här ryms säng, skrivbord och diverse förvaringsmöbler. Även i detta rum finner vi ett lackat brädgolv som samsas om uppmärksamheten med de ljusgula tapeterna.

Det tredje sovrummet har balkong med vacker dubbeldörr ut mot väster och ett fönster ut mot trädgården i norr. Två rejäla inbyggda klädkammare för klädförvaring o.d. Utrymme för både säng, skrivbord och mer därtill. En skön heltäckningsmatta (brädgolv under) i en ljusgrå nyans som matchas väl av den lite mörkare grå färgen på väggarna.

Invid detta sovrum finner vi det helkaklade och fräscha badrummet, som renoverades 2008. Utrustat med duschhörna, handfatskommod, wc samt ett förvaringsskåp. En mörkgrå kalksten, med skön vattenburen värme, på golvet och ett vitt kakel. Notera det vackra, ovala fönstret som är en exakt kopia av originalfönstret.

Det fjärde och sista sovrummet på detta plan är det minsta av de fyra men lämpar sig ändå utmärkt som barnsovrum, hemmakontor e.d. Ett fönster med norrläge dvs ut mot trädgården. Förvaring finns i den inbyggda klädkammaren. En rutig tapet i blått och vitt och även i detta rum återfinns det fina, lackade brädgolvet.

Vindsplan -

Hela vinden totalrenoverades 2011 och byggdes då om till en Master suite. T.o.m. trappan upp från övervåningen är ny.

I sovavdelningen finns plats för förutom en dubbelsäng med tillhörande sängbord även diverse loungemöbler eller liknande. Generöst med ljusinsläpp från de två moderna takfönstren men även från de två runda takkuporna i originalutförande. Förvaringsmöjligheter i dels de två rymliga klädkamrarna men även i de platsbyggda skåp/lådor som finns i stickvindar och under snedtaken. Vitmålad panel både i innertak och på väggarna, passar fint ihop med det moderna ekgolvet i enstavigt utförande. De synliga takbjälkarna och stödbenen har oljats och skänker extra karaktär till rummet.

I det lyxiga badrummet finns både ett bubbelbadkar med plats för två och en separat duschhörna bakom en glasbetongvägg. Dessutom finns här en vägghängd wc samt en handfatskommod. För extra komfort finns här även golvvärme (el) och två handdukstorkar, den ena med vattenburen värme och den andra med både el och vattenburen värme.

Takfönstret ovanför badkaret gör att man kan ta ett avkopplande bad samtidigt som man blickar upp mot himlen, väldigt rogivande – livskvalitet!

Brunt klinkergolv med stora, rektangulära plattor förutom där det ligger mindre kvadratiska plattor även dessa i en brun nyans. Ett matchande beige kakel på väggarna, i duschen sitter en brun kakelmosaik.

Källare

Källaren nås dels inifrån via trappa ifrån köket men har även en separat källarentré ut mot trädgården.

Här nere finner vi bl.a. en rymlig tvättstuga med tvättbänk, tvättmaskin och torktumlare. Här finns gott om plats att hänga tvätten på tork. Ett rutigt klinkergolv i terrakotta och blå, vitputsade väggar. Vid källartrappan finns en enklare toalett.

En rejäl mat-/vinkällare, stort förråd samt ett mycket stort hobbyrum. Hobbyrummet har tidigare varit garage men nuvarande ägare har återställt till den ursprungliga planlösningen.

Genomgående för utrymmena i källaren, förutom tvättstugan, är att de har betonggolv och putsade väggar. Takhöjden är dryga 2 (ca 2.04) meter.

Tomt/trädgård

I den vackert anlagda trädgården finner vi bl.a. en gräsmatta för lek och umgänge, en stenlagd uteplats och gång, ett cykel-/redskapsförråd samt pricken över I:et den inglasade uteplatsen med utgång från matsalen.

På tomten finns också en stenlagd uppfart ut mot gatan med plats att parkera 2-3 bilar, här finns en elbilsladdare installerad.

Vi hjälper dig att inreda ditt drömhem

Ta hjälp av våra inredningsexperter för att skapa ditt drömhem. Tillsammans utformar vi personliga och vackra rum där liv och drömmar får ta plats. Vi startar alltid med ett hembesök och följer sedan upp med en konsultation i butiken.

Skriv in dig i vårt spekulantregister för att få reda på när hem som passar dig kommer ut till försäljning.
Spekulantregister

VI VÄRDESÄTTER DITT HEM

Planerar du att flytta eller funderar du på vad din bostad är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Jag godkänner att mina kontaktuppgifter sparas, läs mer om vår dataskyddspolicy här.