Jonseredsvägen 13A

Partille - Jonsered | 1918 | Arkitekt Sigfrid Ericson

Välkommen till ett underbart boende i en levande, kulturhistorisk miljö tio minuter utanför Göteborg! Nu är en av få, stora lägenheter till salu i eftertraktade Jonsered. Stor och ljuvlig gavellägenhet i två hela plan med tillhörande vind och källare i vackert trähus från 1918. Här finns vackra fiskbensmönstrade ekparketter, spröjsade fönster med stort ljusinsläpp, en fungerande kakelugn för kulna höst- och vinterkvällar samt dörrar omgärdade av pilastrar och halvkolonner. Utanför finns en stor och lummig trädgård med fruktträd. Med lägenheten följer en p-plats. Efter 38 år kommer nuvarande ägare att lämna över sitt älskade hem till nästa med förhoppningen att även de nya ägarna kommer att trivas lika väl! Tillträde: september 2024 eller enligt överenskommelse. Passa gärna på i samband med visningen att titta runt i Jonsered; här finns Poppels, Brödfabriken, Jonsereds trädgårdar med tillhörande kafé samt vackra vandringsleder - eller varför inte bara promenera runt i byn? Varmt välkommen hem! LÄGENHETEN KOMMER LÄGGAS UT TILL FÖRSÄLJNING I MARS MED VISNINGAR 7 OCH 8 APRIL.

 • Antal rum: 5 rum och kök
 • Boarea: 125 kvm
 • Areakälla: Föreningens information
 • Objekttyp: Bostadsrätt
 • Område: Jonsered
 • Månadsavgift: 5 746 kr kr inkl värme, VA, fiber samt P-plats. ( 1 417 kr av avgiften är andel i kapital av strimlat lån som kan lösas ut. Bygger på rörlig ränta.)
 • Bostadens indirekta nettoskuldsättning: 270 364 kr (Baserat på föreningens tillgångar enligt årsredovisningen för 2022 samt lägenhetens strimlade lån på 369 740 kr.)
 • Byggnadstyp: Tvåvånings flerfamiljshus
 • Byggår: 1918
 • Våning: 1 och 2 av 2
 • Hiss: Nej
 • Lägenhetsnummer: 6
 • Andel i föreningen: 23,74%
 • Balkong/Uteplats: Ja
 • P-plats/parkering: Ja. Egen p-plats finns.
 • Fönster: 2-glas
 • Uppvärmning: Bergvärme
 • Ventilation: Självdrag

Visning

Kontakta mäklaren för mer information.

Mäklare

Christina Arnesdotter

Fastighetsmäklare i Bagaregården och östra centrum

0731-58 65 55 | christina@staging.alvhem.com
Beskrivning
Dokument
Karta

Om bostaden

I idylliska Jonsered finner vi denna ljuvliga etagelägenhet med tidstypiska spröjsade fönster i tre olika väderstreck. Ljuset strömmar in och efter att kvällsmörkret väl lagt sig är det mysigt att elda i kakelugnen som ståtar i ett av matsalens hörn. Lägenheten upptar hela ena gaveln, inklusive källare och vind, och är som ett underbart radhus med benefik nyttjanderätt till en stor trädgård med bland annat äppelträd, syren, rosenbuskar och två inbjudande uteplatser. På entrévåningen binds vardagsrummet och matsalen samman med ett valv, och här finns även ett stort kök med gott om svängrum för hemmakockarna. Övervåningen är ett privat plan med tre sovrum, ett badrum och separat WC. Lägenheten är i gott skick, och är en tilltalande blandning av modern bekvämlighet och gammaldags charm. Fönstren, kakelugnen, brädgolven, originalparketterna och bevarade snickerier såsom spegeldörrar och lister ger en vacker inramning.

Huset byggdes 1918 av Jonsereds Fabriker och fick tidigt namnet Udden. Fabrikens överingenjör bodde själv i den lägenhet som nu är till salu. Ritningarna är signerade Sigfrid Ericson, en välrenommerad arkitekt med bland annat Masthuggskyrkan på sitt CV. Bostadsrättsföreningen bildades 1988, och det första projektet blev att byta ut de gamla enkelkopplade fönstren mot nya dubbelkopplade spröjsfönster i tidsenlig stil som tillverkades av anrika Allarängens snickeri i Kungsbacka. Fönsterbytet skedde med rådgivning från en byggnadsantikvarisk arkitekt, och detta satte ribban för alla renoveringar därefter. Bland annat har man satt in nya ytterdörrar, och de omfattande renoveringarna av skorstenarna bevarade de karaktäristiska romberna i tegelmönstret. Exteriören, med dekorativa detaljer såsom pilastrar och halvkolonner, är Q-märkt vilket innebär att den anses vara av högt kulturhistoriskt värde och inte får förvanskas. Det är ett välbyggt och välisolerat hus med tjocka täta plank på högkant som täckts av läkt.

Trivsam stämning råder grannar emellan, och att man sköter mycket av underhållsarbetet själva bidrar till en god sammanhållning och bättre ekonomi i föreningen. De gemensamma arbetsdagarna brukar vara trevliga, och i september anordnas kräftskiva. Eftersom det är en liten förening finns det stora möjligheter till att vara med och påverka, och alla sex lägenheter är representerade i styrelsen. I källaren vid B-entrén inryms ett gemensamt cykelrum och en tvättstuga med torkrum som är ett bra komplement till lägenhetens egen tvättmaskin.

Ett mycket barnvänligt boende erbjuds, och i närheten av lägenheten finns ett flertal förskolor och en grundskola, årskurs F-5. Skolan uppfördes redan 1882 och den ursprungliga byggnaden är den äldsta i Sverige som fortfarande fungerar som skola. För cirka tio år sedan kompletterades den med en ny modern byggnad som harmonierar exteriört. Jonsered är ett i allra högsta grad levande samhälle med servicebutik, frisör, bageri, lunchställen och inte minst Poppels ölbryggeri med restaurang. I Bokedalen vid Jonsereds herrgård ligger Jonsereds trädgårdar som är ett unikt projekt där trädgårdsmiljöerna från 1850-talet återskapats och utvecklats. Här kan man även köpa växter och ta en fika i det mysiga kaféet. Genom samhället går Bohusleden och Gotaleden som ständigt underhålls och förbättras med spångar, trappor och rep, och man kan även promenera längs Säveån med laxtrappa och ett rikt fågelliv. Soliga sommardagar är den välskötta badplatsen vid sjön Aspen ett givet utflyktsmål. Kommunikationerna är utmärkta och från Jonsereds station tar man sig in till centrala Göteborg på bara 11 minuter. Det finns dessutom buss (och busstoppet ligger endast 250 m från lägenheten) som går till såväl Göteborg som till Partille med närhet till mataffärer, gym mm samt det stora köpcentrumet Allum.

LÄGENHETEN

ENTRÈPLAN

Entréhall

Att stiga in i lägenheten är som att kliva in i ett stycke kulturhistoria, och redan i den ljusa och luftiga entréhallen möts man av snickarglädje i form av pelare och trappgaller i original från husets byggnadsår. Í den lilla tamburen flankeras ytterdörren av två nischer för jackavhängning och förvaring, och i den möblerbara inre delen finns en inbyggd garderob. Tamburen har stenlagt golv med elburen golvvärme och väggarna är målade i en blågrå färg. I den inre delen är golvet belagt med fiskbensmönstrad stavparkett och väggarna nymålade i brutet vitt.

Vardagsrum

Tack vare fönster i motsatta väderstreck badar vardagsrummet och matsalen i ljus. Rummen binds samman av ett öppet valv, och vill man kunna stänga av är det bara att haka på de pardörrar som finns bevarade på vinden. Vardagsrummet har gott om utrymme för en stor soffgrupp, och två sektioner av de platsbyggda bokhyllorna lämnas gärna kvar. Väggarna är målade i en behaglig grå nyans och golvet belagt med fiskbensparkett.

Matsal

I matsalen finns det gott om plats för att duka upp till trevliga middagar med många gäster. Det är ett underbart rum med en vacker kakelugn som hämtats från ett 1920-talshus och som det går alldeles utmärkt att elda i. En härlig mysfaktor som bidrar med stämning och extra värme kulna höst- och vinterkvällar. Väggarna är tapetserade med en jugendtapet i varm guldockra och fiskbensparkett löper tröskelfritt genom valvet mot vardagsrummet.

Kök

Köket bjuder in till både matlagning och umgänge, och det finns plats för ett stort matbord. Det är väl tilltaget med arbetsyta och förvaring, och den platsbyggda inredningen från 1960-talet har bevarats varsamt genom åren. Skåpluckorna har fabrikslackerats i grått och partierna ovanför induktionsspisen, diskbänken och de virrvarrmönstrade köksbänkarna är klädda med vitt kakel. Spisen kommer från Cylinda och kylen/frysen från Siemens. Diskmaskinen och fläkten, som är kopplad till en utblåskanal i skorstenen, är av märket Electrolux. Det är ett kök som det är mycket trevligt att vara i, och från fönstret vid den ena arbetsdelen har man fin utsikt mot de små röda stugorna i Hallbacken. Dagsljuset letar sig även in genom ett karaktärsfullt lunettfönster i väster. Det framtagna brädgolvet är vitsåpat och väggarna tapetserade i vitt och grått.

Kökshall

Mellan köket och entréhallen finns en ytterligare hall med ingång från husets gavelsida. Här hänger man av sig ytterkläderna på en stilren vit hatthylla som lämnas kvar. Det framtagna brädgolvet är vitsåpat och väggarna nymålade i ljusgrått.

Gästtoalett

I anslutning till kökshallen finns en gästtoalett med hörnhandfat och vägghängd WC. Väggarna är klädda med vitt Höganäskakel med svart dekor och golvet belagt med klinker med golvvärme.

ÖVRE PLAN

Övre hall

Från entréhallens inre del leder en trappa med bevarade handledare och vackert ljusinsläpp från ett spröjsat lunettfönster upp till husets övervåning. Våningen binds samman av en övre hall med inbyggt linneskåp och uppgång till den oinredda vinden. Hallens väggar är målade i vitt och golvet belagt med stavparkett i holländskt förband.

Sovrum I

Övervåningen disponeras med tre sovrum. Det största rymmer lätt och ledigt en dubbelsäng med nattduksbord, och här finns även en hel garderobsvägg som sväljer allt i klädväg. Väggarna är målade i äggskalsvitt och golvet belagt med stavparkett i holländskt förband. Taket är i obehandlad och ohyvlad furu.

Sovrum II

Även det näst största sovrummet har plats för en dubbelsäng, och här erbjuds ypperliga förvaringsmöjligheter i form av rymliga skjutdörrsgarderober. Rummets väggar och pärlspontstak är målat i ljusgrått, och golvet belagt med stavparkett i holländskt förband.

Sovrum III

Det minsta sovrummet är ett mysigt med plats för säng, skrivbord och bokhyllor. Väggarna är nymålade i äggskalsvitt och golvet belagt med stavparkett i holländskt förband.

Badrum

Badrummet inrymmer duschhörna, handdukstork, tvättkommod, spegelskåp och högskåp. Det stilfulla handfatet vilar på en marmorskiva och duschhörnan, med både takdusch och handmunstycke, skärmas av med en infällbar glasdörr. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med terrakottafärgad klinker. Ett vädringsfönster fyller badrummet med dagsljus.

Toalett

På övervåningen finns även en separat toalett med tvättkommod, högskåp och WC. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med klinker med golvvärme.

Vind och källare

Vinden och källaren nås direkt från lägenheten. De är i ursprungsskick med bland annat obehandlade trappor, men kan ev inredas för att på så sätt utöka bostadsytan. Kontakta mäklaren för mer information. Källaren består idag av ett förrådsrum med frys och ett rum med tvättmaskin och snickeri. Golvet är i tegel. Vinden är oinredd och används för förvaring.

Trädgård

Den gamla trädgårdsdispositionen från fabrikstiden har bevarats och är nu sanktionerad som benefik nyttjanderätt. Trädgården är som ett eget paradis med bland annat syren, rosenbuskar, magnolia, vinbärsbuskar, rhododendron, klätterhortensia, uppvuxna äppelträd och en stor gräsmatta som bjuder in till lek med barnen. Här finns även två soliga uteplatser, varav en med väderskyddande tak som förlänger säsongen. Ljumma sommarkvällar är det underbart att slå sig ner på granittrappan upp till lägenhetens ena entré och njuta av solnedgångarna över Kåhögsberget.

Parkeringsplats

Egen parkeringsplats ingår i månadsavgiften och är belägen strax intill skolan. Det finns möjlighet till laddning av elbil.

Område

Jonsered

Husen och de omgivande miljöerna i Jonsered är något alldeles speciellt. Känner du till området sedan tidigare vet du nog precis vad vi menar. Den rustika tegelbebyggelsen som är så karaktäristisk för det här samhället ger känslan av att man befinner sig på den engelska landsbygden.

Om området

Vi hjälper dig att inreda ditt drömhem

Ta hjälp av våra inredningsexperter för att skapa ditt drömhem. Tillsammans utformar vi personliga och vackra rum där liv och drömmar får ta plats. Vi startar alltid med ett hembesök och följer sedan upp med en konsultation i butiken.

Skriv in dig i vårt spekulantregister för att få reda på när hem som passar dig kommer ut till försäljning.
Spekulantregister

VI VÄRDESÄTTER DITT HEM

Planerar du att flytta eller funderar du på vad din bostad är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Jag godkänner att mina kontaktuppgifter sparas, läs mer om vår dataskyddspolicy här.