Hvitfeldtsgatan 14B

Kungshöjd | 1903

På kungliga höjder, i riddarromantiskt hus signerat 1903, finns ett enastående härligt hem med alla rätt till salu. Njut av fint sekelskifte, luftiga rum i fil med fritt läge och stadsvy, tre meter i takhöjd, stuckaturer, takrosett, brädgolv och charmigt kök med utgång till en balkong i väster. Mycket bra förening med låga avgifter som en följd av detta. Här är ett hem att förälska sig i. Välkomna på visning!

 • Antal rum: 2 rum och kök
 • Boarea: 70 kvm
 • Areakälla: Enl förvaltarens information
 • Objekttyp: Bostadsrätt
 • Område: Kungshöjd
 • Månadsavgift: 4 303 kr Inklusive Värme/Vatten + 53,5 kr/mån för balkongtillägg
 • Bostadens indirekta nettoskuldsättning: 591 997 kr
 • Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet
 • Byggår: 1903
 • Våning: 4 av 6
 • Hiss: Nej
 • Lägenhetsnummer: 15
 • Andel i föreningen: 3,1%
 • Andel av årsavgift: 3,1%
 • Balkong/Uteplats: Ja
 • P-plats/parkering: Nej
 • Fönster: 3-glas
 • Uppvärmning: Fjärrvärme
 • Ventilation: Självdrag
 • Fastighetsbeteckning: Inom Vallgraven 42:5

Visning

Kontakta mäklaren för mer information.

Mäklare

Åke Åkerman

Fastighetsmäklare på Kungshöjd och inom vallgraven

0766-44 66 14 | ake@staging.alvhem.com
Beskrivning
Föreningen
Dokument
Karta

Om bostaden

Kungshöjds- och Hvitfeldtsgatans historia är lång och intressant. Fastigheten uppfördes 1903 som bostads- och affärshus, troligen för byggmästare A. Westerlind enligt ritning av G O Johansson. Under 1930-talet moderniserades byggnaden med centralvärme, WC och tvättstuga. I butikslokalerna fanns då en fisk- och grönsaksaffär, och Fabriks AB Tudor. På 1960-talet övertogs fastigheten av F. Stigen. Exteriörens utformning med spetsigt torn och olika sorters puts är typiskt för 1890-talets och sekelskiftets arkitektur. Huset påbörjas som ett av de första redan år 1903 och sedan fylldes successivt hela Kungshöjd som var bebyggt ca 1910. Man hade troligtvis planerat Kungshöjd som ett affärskvarter och säkerligen fanns livligare affärsgator än idag.

Läget mitt på Hvitfeldtsgatan är perfekt. Tyst och lugnt, samtidigt som Kungsgatans puls nås endast 100 meter bort. Det är något alldeles speciellt med atmosfären i dessa kvarter och mixen av restauranger, kaffebarer och folkmyllret ger en kontinental känsla. Som boende här har ni extremt kort gångavstånd till allt ni behöver i livet och även det som bara sätter lite guldkant på tillvaron. Eller vad sägs om ett par hundra meter till soldränkta Zamenhof eller Barabicu vägg i vägg, två personliga favoriter där både mat och dryck lovar många fina kvällar. Åt andra hållet ligger Da Matteo som levererar stans bästa kaffe och på trendiga Magasinsgatan hittar ni bland annat omskrivna och fantastiska Tavolo som intagit de gamla Artilleristallarna. Här finns också två riktigt bra mataffärer, gym, en skybar och icke att förglömma livet vid kajen. Det är här vid hamnen som Södra Älvstranden växer fram och längs med Rosenlundskanalen trängs alla soldyrkare på restaurangernas uteserveringar för en bit mat kombinerat med sol. Som ni hör finns här något för alla och för er som skall vidare är det nära till alla områden i innerstaden och även god kollektivtrafik precis runt hörnet.

Alvhem mäkleri har nu nöjet att presentera en tvårummare av det större slaget. Med ett toppenläge mitt på Hvitfeldtsgatan väntar nu denna sekelskiftesdröm på nya ägare. Föreningen är mycket omtyckt, har en välskött fastighet och präglas av en skön grannsämja. Lägenheten har alla rätt för er som söker en rymlig sekelskiftestvåa med det där lilla extra. Den genomgående planlösningen ger ljuset spelrum och mot gården ligger den vindskyddade balkongen i rakt västerläge. Hela lägenheten smyckas av bevarade sekelskiftesdetaljer som nätta stuckaturer, fina listverk och brädgolv. Detta är ett hem där ni redan ett kliv in i hallen möts av en personlig känsla och här vill man stanna kvar, länge. Den genomgående planlösningen tillsammans med takhöjden och färgsättning ger en rymlig och samtidigt sober känsla.

Hall

Via den mysiga innergården tar ni trapporna upp till fjärde våningen. Trapphuset lät föreningen renovera för ett par år sedan då man även bytte ut till tidsenliga säkerhetsdörrar.

Det är nästan som hallen viskar välkommen hem, för den är väldigt välkomnande med en inbyggd garderob i bevarad sekelskiftesstil. På golvet ligger vackert gammalt orginalbrädgolv i furu. Bra med plats för avhängning och spegel. Från hallen når ni toaletten och vidare in i i lägenheten.

Toalett

I slutet av hallen, innan de trivsamma sällskapsytorna tar vid, ligger toaletten.

Vardagsrum

Mot Kungshöjdsgatan och öster ligger två fina rum i fil som båda bjuder på generös takhöjd och fina sekelskiftesdetaljer så som höga fotlister, nätt stuckatur, takrosett och fönster i fullhöjd. Det insynsskyddade och fria läget ger ett härligt ljusinsläpp alla årstider. Härifrån blickar ni stolt ner över centrala Göteborg med bland annat Liseberg och Gothia Towers i blickfånget längre bort. Vardagsrummet har plats för både soffa och ett matbord och möbleringsalternativen är många. En spegeldörr i original skiljer vardagsrum från sovrum.

Sovrum

Med staden nedanför era fötter sover ni lugnt och ostört och utsikten från sovrummet över innerstadens takåsar imponerar. De höga fönstren med överljus sträcker sig upp mot himlen och bjuder in solen utanför. Att stå här och blicka ut över staden är en fantastisk känsla. Så centralt och samtidigt så ostört, kombinationen är oslagbar. Rummet i sig är stort och luftigt med högt i tak. En dubbelsäng med tillhörande sängbord ryms med lätthet, likaså en arbetsplats eller en läshörna för den som önskar. Längs med ena sidan gömmer sig en smart och rymlig klädkammare samt dusch och tvättavdelning.

Badrum

Med ingång från sovrummet, helt privat, ligger duschen och likaså tvättavdelningen. Helkaklat med klassiska färg- och materialval med grått klinker och vitt kakel på väggarna. Glasväggarna är från 2020 och skärmar av spaduschen som även den är ny från 2020. Golvvärme är ett stort plus liksom tvättmaskinen från Siemens.

Kök

Köket vetter in mot den trivsamma gården med utgång till den rymliga balkongen. Köket är varsamt renoverat med gasspis och elugn från Smeg (2021) och kylskåp från Bosch (2019). Köksluckorna är lackade i grå kulör (2021) med lädersvepta nickelbeslag från BeslagDesign. Framför spishällen är originalstenklinkern bevarad. Här finns plats för fyra sittande personer och gott om arbetsyta för den som tycker om matlagning.

Balkong

Från köket öppnar ni upp glasdörrarna som uppnås inåt för att ta tillvara på den ca tre kvadrat stora balkongen. I bästa västerläge bjuds ni på sol från eftermiddag till kväll. Balkongen blir en naturlig förlängning av bostaden och rymmer med lätthet ett caféset för två och även matlagningens alla örter och kryddor. Tack vare det höga läget i huset har man alltid himlen nära, och en krispig dag ser man pipan från Rosenlundsverket. Göteborgskt, rofyllt och inte ett knyst hörs från stenstaden utanför.

Område

Esperantoplatsen – oasen vid foten av Kungshöjd

Mellan Rosenlundsgatan och Kungsgatan ligger Esperantoplatsen - ett område i området. Som namnet antyder är det en mötesplats för göteborgare med internationell bakgrund. Inte minst tack vare Språkcaféet som varit ett populärt häng sedan 2004.

Om området

Vi hjälper dig att inreda ditt drömhem

Ta hjälp av våra inredningsexperter för att skapa ditt drömhem. Tillsammans utformar vi personliga och vackra rum där liv och drömmar får ta plats. Vi startar alltid med ett hembesök och följer sedan upp med en konsultation i butiken.

Skriv in dig i vårt spekulantregister för att få reda på när hem som passar dig kommer ut till försäljning.
Spekulantregister

VI VÄRDESÄTTER DITT HEM

Planerar du att flytta eller funderar du på vad din bostad är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Jag godkänner att mina kontaktuppgifter sparas, läs mer om vår dataskyddspolicy här.