Föreningsgatan 2

1902 | Arkitekt Louis Enders

Paradvåning i klassisk Jugendstil ritad av arkitekt Louis Enders år 1902 och hans privata hem fram till 1905, jugend när den är som allra bäst. En byggnad vilken med lätthet kan beskrivas som ett konstverk. Två nästintill magiska balkonger. Fungerande öppen spis. Nyrenoverat Ballingslöv kök. Stora sociala ytor och luftig takhöjd på ca 3,12 meter. Parkeringsplats följer bostaden, möjlighet till el-laddstolpe finns. Hiss finns.

 • Pris: 9 900 000 kr (utgångspris)
 • Antal rum: 4 rum och kök
 • Boarea: 148 kvm
 • Areakälla: Mätregler: SS 21054:2020
 • Objekttyp: Bostadsrätt
 • Område: Vasastaden / Annedal
 • Månadsavgift: 4 719 kr inkl. värme, vatten och källarförråd. Bredband om 202 kr samt parkeringsplats om 444 kr tillkommer.
 • Byggnadstyp: Jugendstil
 • Byggår: 1902
 • Våning: 2 av 6, En trappa upp. Registrerad våning 1, ej markplan.
 • Hiss: Ja
 • Lägenhetsnummer: 1101 / 1101
 • Andel i föreningen: 8,5%
 • Balkong/Uteplats: Ja. Två stora balkonger
 • P-plats/parkering: Ja. Parkeringsplats följer bostaden. Möjlighet till el-laddstolpe finns.
 • Fönster: Fönsterstorlek och utformning varierar mycket.
 • Uppvärmning: Fjärrvärme
 • Ventilation: Mekanisk (endast frånluft)
 • Fastighetsbeteckning: Annedal 2:5

Visning

torsdag 5 oktober 17:0017:30

Boka visning

Välkommen på visning

Fyll i formuläret och ange önskat visningstillfälle

Jag godkänner att mina kontaktuppgifter sparas, läs mer om vår dataskyddspolicy här.

Mäklare

Anna Wählisch

Fastighetsmäklare i Vasastaden och Nedre Johanneberg

0766-44 64 65 | anna@staging.alvhem.com

Extra kontakt

Sara Wibréus

Fastighetsmäklare i Linnéstaden samt villor

0766-44 66 15 | sara@staging.alvhem.com
Beskrivning
Föreningen
Dokument
Karta

Om bostaden

Kvarteret Päronet, är ett hus uppfört 1902-1903 med adress Föreningsgatan 2 vid Folke Bernadottes gata och Västergatan i Göteborg. Arkitekt var Louis Enders. Huset är byggnadsminne sedan 5 november 1998. Då huset byggdes var det ett av Göteborgs modernaste bostadshus med personhiss, en särskild torrklosett-hiss och centralvärme. Köken hade jungfrukammare och fastigheten en gemensam portvakt. Ursprungligen omgavs huset av förträdgårdar längs med Västergatan och Folke Bernadottes gata.

Varje våningsplan hade rent historiskt två lägenheter med fyra eller fem rum och kök. De tolv lägenheterna hyrdes ut till tjänstemannafamiljer. På andra våningen var arkitekten Enders familj bosatt fram till 1905. I entréplanet fanns det flera mindre kontor och butiker. Under mer än etthundra år fanns här bland annat apotek, brödbutik, charkuteriaffär, cigarraffär, kaffé, kortvaruaffär, mjölkaffär, servicebutik och skrädderi.

Entrén finns på byggnadens södra fasad. De ritningar som lämnades in i samband med bygglovet visar en betydligt mer traditionell utformning än den utpräglade jugendstil, som huset gavs.

Trapphuset utmärks av fönster med blyinfattat färgat glas. Balkongernas räcken är av grönmålat smidesjärn med slingrande stiliserad växtornamentik. Hörntorn sträcker sig genom nästan hela fasaden. Gavelfasaderna består till fem våningars höjd av ett utskjutande risalitparti, som avslutas överst med en altan. Matsalen i rumsplanen är tydlig genom de större fönsterytorna.

Trapphusets väggar är dekorerade med bårder och band i böljande blomstermotiv och golvet består av svarta och vita marmorplattor i schackmönster. På initiativ av de boende har byggnaden genomgått en kontinuerlig och varsam renovering

Välkomna till Föreningsgatan 2, välkommen hem.

Lägenheten är registrerad som 144,4 kvm men uppmätt till 148 kvm, mätbevis finns. Två källarförråd följer bostaden, cirka 3 kvm styck.

HALL/FÖRRUM

Elegant marmorgolv och stuckaturer med down-lights. Stor klädkammare i anslutning till förrummet, perfekt för många plagg.

VARDAGSRUM

Vilket rum, vacker fiskbensparkett, ljust målade väggar. Takrosett och listverk likt smycken för rummet. Glaspartier med blyinfattade skjutdörrar.

En stolt öppen spis, sprakar nöjsamt i rummets ena hörn. Ny sotning kommer ske nu under hösten 2023.

BALKONG

Generöst tilltagen balkong i ett klockrent västerläge. Här får ni med lätthet utrymme för matsalsmöbeln. Med utgång både från matsal och vardagsrum.

MATSAL

Fiskbensparkett i original. Även här har ni utgång till den vackra balkongen. Högresta fönster. Stort porslinsskåp/linneskåp i anslutning matsalen.

KÖK

Totalrenovering av köket skedde sommaren år 2022. Fiskbensparkett på golv och nymålade väggar i grått.

Maskinella utrustning är; kyl/frys Electrolux 2015, ugn 2022 Siemens, spishäll Siemens 2022, diskmaskin Siemens 2022, mikro Siemens 2022. Köksinredning från Ballingslöv i lindblomsgrönt.

BALKONG

Även denna balkong är rejält tilltagen där du kan blicka ner Västergatan mot Haga Kyrkogatan.

SOVRUM

Original parkettgolv. Ljusa väggar vilka drar åt det aprikosa hållet. Två bra garderober kvarlämnas för extra förvaringsmöjligheter.

SALONG/BIBLIOTEK

Stolt hörnrum med utsikt mot sydväst. Stavparkett i ek med fiskbensmönster.

BADRUM

Helkaklat badrum i vitt med blåa detaljer. Här finner ni ett badkar, dusch, tvättställ, WC och spotlights i tak.

TVÄTTRUM

Vägg i vägg med badrummet om ni önskar bygga om eller bygga ut. Tvättmaskin och torktumlare från år 2015.

ÖVRIGT

Parkeringsplats följer bostaden och redovisas under avgiften. Soprum och cykelrum finns på gården under tak. Comhem/Tele 2 i byggnaden. Det finns bastu (bastuförening), och tvättstuga (tvättstugeförening). I anslutning till bastun och tvättstugan finns även ett gästrum, enkelt, som föreningens medlemmar lånar gratis efter bokning

I gästrummet finns en bäddsoffa och dusch. Toalett finns.

Område

Vasastaden

Vasastaden är en av Göteborgs mest pampiga och eleganta stadsdelar med välbevarade sekelskifteshus i sten från perioden 1870 och 1920. Vasagatan, som brukar beskrivas som en pulsåder eller ryggrad, löper mellan Haga i väster och Avenyn och Heden i öster och den har ett gångstråk i mitten i en allé.

Om området

Vi hjälper dig att inreda ditt drömhem

Ta hjälp av våra inredningsexperter för att skapa ditt drömhem. Tillsammans utformar vi personliga och vackra rum där liv och drömmar får ta plats. Vi startar alltid med ett hembesök och följer sedan upp med en konsultation i butiken.

Skriv in dig i vårt spekulantregister för att få reda på när hem som passar dig kommer ut till försäljning.
Spekulantregister

VI VÄRDESÄTTER DITT HEM

Planerar du att flytta eller funderar du på vad din bostad är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Jag godkänner att mina kontaktuppgifter sparas, läs mer om vår dataskyddspolicy här.