Askimsgatan 2

Änggården | 1920 | Arkitekt Conny Nyquist

Ett av Änggårdens, kanske även Göteborgs, enligt vårt tycke vackraste hus är snart till salu och nu erbjuder Alvhem exklusiva förhandsvisningar. Kontakta vår mäklare Magnus för att få mer information om huset och visningstider. Denna nationalromantiska villa med inslag av 20-tals klassicism tronar på en stor, friköpt tomt om hela 1.349 kvm med en ev. möjlighet till avstyckning. På den egna tomten finns bl.a. 2 P-platser samt ett insprängt garage, med renoveringsbehov men också en stor potential. Huset är förbesiktigat och tillträde sker enligt överenskommelse. Välkommen att läsa vidare om disponentvillan på Askimsgatan 2!

 • Pris: 17 500 000 kr (utgångspris)
 • Antal rum: 10 varav 6 sovrum
 • Boarea: 250 kvm
 • Biarea: 90 kvm
 • Areakälla: Taxeringsinformation
 • Objekttyp: 1-familjs friliggande villa
 • Område: Änggården
 • Tomtarea: 1349 kvm
 • Ventilation: Självdrag
 • Byggnadstyp: 2-plansvilla med vind och källare
 • Byggår: 1920
 • Driftkostnader: 51 797 kr/år, varav uppvärmning 25 264 kr/år, försäkring 10 251 kr/år, elektricitet 7 676 kr/år, vatten och avlopp 8 606 kr/år. Personer i hushållet 2. I posten VA ingår även Renhållning.

Grundfakta

Adress: Askimsgatan 2

Fastighetsbeteckning: Änggården 19:1

Area: 250 kvm

Upplåtelseform: Friköpt

Typ: 1-familjs friliggande villa

Pris: 17 500 000 kr (utgångspris)

Interiör

Rum: 10 varav 6 sovrum

Boarea: 250 kvm

Biarea: 90 kvm

Källa för area: Taxeringsinformation

Tomt

Tomtarea: 1349 kvm

Summa pantbrev: 4 332 000 kr

Planbestämmelser: Tomtindelning (1921-09-28) Stadsplan (1917-05-04)

Energideklaration

Energideklaration: Utförd. 2023-10-31

Energiförbrukning: 93 kWh/kvm/år

Energiklass: D

Driftkostnader: 51 797 kr/år

Byggnad

Byggnadstyp: 2-plansvilla med vind och källare

Byggår: 1920

Fönster: Kopplade 2-glas

Tak: Tegel

Fasad: Trä

Bjälklag: Trä

Uppvärmning: Fjärrvärme

Utvändigt plåtarbete: Lackerad plåt

Grundmur: Natursten

Stomme: Trä

Vatten/Avlopp: Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp

Ventilation: Självdrag

Driftkostnad fördelas enligt följande: 51 797 kr/år, varav uppvärmning 25 264 kr/år, försäkring 10 251 kr/år, elektricitet 7 676 kr/år, vatten och avlopp 8 606 kr/år. Personer i hushållet 2. I posten VA ingår även Renhållning.

Övriga utrymmen

Andra byggnader: Garage

Visning

Kontakta mäklaren för mer information.

Mäklare

Magnus Josefsson

Fastighetsmäklare villor

0766-44 55 38 | magnus@staging.alvhem.com
Beskrivning
Karta

Om bostaden

På en höjd med insynsskyddande gamla ekar ståtar denna vackra disponentvilla från 1920. Huset är i stort sett i originalutförande och har med stor kunskap, mycket omsorg och traditionella materialval restaurerats genom åren. Ett stycke kulturhistoria och ett fantastiskt boende långt utöver det vanliga. Även planlösningen är bevarad, och det är en tilltalande uppdelning där övervåningen är en privat del medan nedervåningen består av sällskapsrum, arbetsrum, kök och en jungfrukammare som passar perfekt som gästrum. Båda våningarna har högt i tak och ljuset strömmar in genom höga spröjsade originalfönster. Från vår till höst njuter man av solen på de två balkongerna i olika väderstreck, eller ute i trädgården som är en rofylld oas med flera inbjudande platser för trädgårdsmöblerna. Läget är det bästa tänkbara och Änggården är som en idyllisk småstad i direkt anslutning till Sahlgrenska och Änggårdsbergens naturreservat. På kort promenadavstånd har man även Botaniska trädgården, Slottsskogen och Linné med sjudande kafé- och restaurangstråk.

Allmänt

Villan med adress Askimsgatan 2 i Änggården uppfördes under åren 1919/1920 å disponent G. Ambjörns räkning. Historien sitter verkligen i väggarna, och här och var återspeglas Ambjörns marina intresse genom vägg- och takmålningar. Huset är som nämnts i stort sett i originalutförande, och ett lika nogsamt som omfattande arbete har lagts ner på att ta fram väggarnas och snickeriernas originalkulörer. Varje rum har sin egen karaktär och historia att berätta, och mest spännande är kanske Indiska hallen på övervåningen som passar perfekt som familjens privata vardagsrum. Nationalromantiken präglar det mesta, men här och var finns även spår av 1920-talets klassicism.

Vardagsrum

Husets entrévåning har en representativ planlösning med tre stora sällskapsrum i fil med parspegeldörrar som öppnar och skiljer av. I mitten ligger vardagsrummet, ett underbart rum med välvt burspråk mot trädgården på baksidan. Fönstren och altandörrarna ger ett stort ljusinsläpp och efter att kvällsmörkret väl lagt sig är det mysigt att elda i den oerhört vackra öppna spisen som ståtar i ett av rummets hörn. Golvet är i ek och de grönmålade väggarna ramas in av brunmålade snickerier. Taket är besmyckat med en takrosett.

Bibliotek

Det rum som enligt originalritningarna var husets bibliotek, men som även lämpar sig väl som sovrum, är ett ståtligt rum med bröstpanel, kassettak och platsbyggda bokhyllor och skåp i brunlaserat trä. Golvet är belagt med fiskbensparkett och väggarna tapetserade med en William Morristapet.

Matsal

Tack vare fönster i två väderstreck badar matsalen i ljus och burspråket i nordväst med blyinfattade glas är ett karaktärsfullt inslag. Här kan man duka upp till trevliga middagar med många gäster och än idag serveras maten genom en lucka mot köket som döljs bakom en välvd spegeldörr. Matsalens golv är belagt med stavparkett i holländskt förband och väggarna tapetserade med gjuteväv som ramas in av grågrönmålade ramar med brunbetsade lister.

Kök

Köket har gott om arbetsyta, och bänkskivorna är i marmor med underlimmad diskho. Partiet ovanför bänkarna och den extra breda gasolpisen (ILVE) med dubbla ugnar är klätt med vitt fasat kakel i halvförband. Det är även rejält tilltaget med förvaring, och de in- och platsbyggda originalskåpen i tåligt kärnträ har nytillverkade spegelluckor och lådor i tidsenlig stil. Skåpen kompletteras med ett stort skafferi som man kan gå in. Spisen, fläkten och diskmaskinen är i rostfri design medan kylen och frysen är integrerade i inredningen. Alla vitvaror är av påkostade modeller. Köket – inklusive skåp, spontpanel och övriga snickerier – är ljusmålat och golvet belagt med vackra marockanskt mönstrade kakelplattor.

Serveringsgång

En serveringsgång med tre serveringsskåp och två inbyggda garderober binder samman köket med hallen, matsalen och jungfrukammaren. Härifrån når man även trappan ner till husets källare. Väggarna och snickerierna är framtagna i originalmålade ljusblå kulörer, och brädgolvet oljat.

Jungfrukammare

Den mysiga jungfrukammaren passar perfekt som gästrum. Kammaren har plats för en dubbelsäng, och här finns även en garderob och ett eget handfat. Brädgolvet är framtaget och väggarna målade med en rogivande brunlila färg.

Arbetsrum

På motsatt sida av den stora entréhallen finns ett rum som enligt originalritningarna var husets arbetsrum. Det är ett trivsamt hörnrum med ljusinsläpp från fönster i två väderstreck och lämpar sig även väl som sovrum, gästrum eller TV-rum. Golvet är i massiv ek och väggarna målade i en roströd färg.

Entréhall

Entréhallen är välkomnande och här har gästerna gott om utrymme för att socialisera innan de stiger in i vardagsrummet. Till vänster om ingången från tamburen finns en alkov med blyinfattat fönster, och passagen in mot serveringsgången används som kapprum. Hallens väggar är i grå pastell och snickerierna målade i brunt. Det framtagna brädgolvet är oljat.

Gästtoalett

I anslutning till hallen finns en gästtoalett med wc och originalhandfat. Väggarna är klädda med ljusmålad spontpanel och golvet belagt med marockanskt mönstrade kakelplattor. Dagsljuset letar sig in genom en högt sittande fönsterglugg.

Tambur

Redan när man stiger in i tamburen möts man av husets välbevarade interiör, och golvet pryds av en järndetalj som troligtvis är ett toppblock till en fartygsmaskin. Väggarna är tapetserade med en vacker William Morristapet, och en blågrå spegeldörr döljer en inbyggd garderob.

Övre hall

En pampig ektrappa, vars snickarglädje verkligen andas nationalromantik, leder upp till husets möblerbara övre hall. Hallens golv är i massiv ek och väggarna målade i en ljus sandfärgad ton. Taket är i trä och snickerierna målade i brunt. Dagsljuset letar sig in genom två fönster i nordost.

Indiska hallen

Det som i originalritningarna omnämns som Indiska hallen är ett mycket karaktärsfullt rum som passar alldeles ypperligt som familjens mer privata vardagsrum. Rummet har en otroligt mysig atmosfär, inte minst när en brasa sprakar i den ståtliga öppna spisen. En dörr leder ut till en balkong med intagande utsikt över Änggården bort mot Änggårdsbergens och Slottsskogens natur. Sydvästläget erbjuder sol större delen av dagen och kvällen. Rummets väggar är klädda med grönmålad träpanel med marmorerade detaljer och vackra speglar, och massivt ekgolv löper tröskelfritt genom den breda öppningen mot den övre hallen. Det rustika trätaket pryds av en målad kompassros.

Borstrum

Övervåningens norra gavel består av ett stort sovrum, ett fantastiskt badrum och en passage med inbyggd garderob, dörr till trappan upp till vinden och utgång till en stor balkong med härlig morgon- och förmiddagssol. Passagen, benämnt som borstrum i originalritningarna, har ljusmålade väggar och framtaget brädgolv.

Sovrum I

Sovrummet, med fönster i sydost och nordost, rymmer lätt och ledigt en dubbelsäng. Bra förvaringsmöjligheter erbjuds i form av fyra inbyggda garderober. Den egna ingången till badrummet är en lyxig detalj. Väggarna är ljusmålade och listerna målade i mörkgrått. Taket har dekormålningar och det framtagna brädgolvet är oljat.

Badrum

Badrummet är som nämnts fantastiskt och här bjuder ett platsbyggt badkar in till skön avkoppling efter jobbet eller träningsrundan. Till badkaret finns både tapp, takdusch och handmunstycke, och en handdukstork vid sidan om håller handdukarna varma och torra. Takkupan, som fyller badrummet med dagsljus, är inredd med en platsbyggd kommod med dubbla handfat infällda i en marmorbänk. Väggarna är klädda med vitt kakel och golvet belagt med italiensk marmor.

Sovrum II och III

Övervåningens södra gavel består av ytterligare två sovrum, ett med ingång från Indiska hallen och ett i direkt anslutning till den övre hallen. Det är mysiga hörnrum med härligt ljusinsläpp från fönster i olika väderstreck. Förvaringsmöjligheter för kläder, sänglinne med mera erbjuds i form av inbyggda garderober och i det ena rummet finns även en platsbyggd bokhylla. Dessutom har rummen varsin tvättalkov med handfat i original från husets byggnadsår. Brädgolven är brunbetsade och väggarna tapetserade med vackra William Morris- och Laura Ashley tapeter. Alla sovrum har fungerande fönsterluckor.

Källare - övriga utrymmen

Källaren, som nås både invändigt via en trappa från serveringsgången och utvändigt genom en egen entré, består även av en tvättstuga, ett stort pannrum med fjärrvärmecentralen, ett förråd och en matkällare med vinskåp och frys. I tvättstugan finns dusch och en separat toalett för en eventuell hyresgäst.

Uthyrningsrum

I husets källare finns ett fräscht uthyrningsrum med gott om plats för både säng, soffa och matgrupp. Rummet har trägolv och väggarna är vitputsade. Ett s k minikök med kylskåp, spis och diskbänk

Arkitektur

Villan med adress Askimsgatan 2 i Änggården byggdes under åren 1919 och 1920 som en representativ bostad för disponent G. Ambjörn med familj. Nationalromantiken är den dominerande stilen men fasaddetaljer såsom pelare och pilastrar återspeglar en förtidig tjugotalsklassicism. Såväl interiören som exteriören är synnerligen välbevarat och restaurerat med varsam hand. Ritningarna är signerade arkitekten Conny Nyquist som efter examen vid Kungliga Tekniska högskolan drev egen verksamhet i Stockholm. Bland annat medverkade han i bygget av Stockholms rådhus. Nyquist inledde tidigt ett samarbete Arvid Fuhre, och 1915 startade de en gemensam verksamhet i Göteborg. Verksamheten lades ner 1929 och därefter verkade Nyquist som länsarkitekt i Värmland och Örebro län. Verklistan, som sträcker sig över fem decennier, är lång och innefattar förutom flertalet privatvillor, flerbostadshus och offentliga byggnader även ett antal stadsplaner.

Område

Änggården

Änggården, med sin pastelliga radhusbebyggelse, ligger mitt emellan Slottsskogen, Sahlgrenska och Linnéstaden. Mitt i området ligger Göteborgs botaniska trädgård som invigdes 1923 i samband med den stora jubileumsutställningen. En 100-årsjubilar, med andra ord!…

Om området

Vi hjälper dig att inreda ditt drömhem

Ta hjälp av våra inredningsexperter för att skapa ditt drömhem. Tillsammans utformar vi personliga och vackra rum där liv och drömmar får ta plats. Vi startar alltid med ett hembesök och följer sedan upp med en konsultation i butiken.

Skriv in dig i vårt spekulantregister för att få reda på när hem som passar dig kommer ut till försäljning.
Spekulantregister

VI VÄRDESÄTTER DITT HEM

Planerar du att flytta eller funderar du på vad din bostad är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Jag godkänner att mina kontaktuppgifter sparas, läs mer om vår dataskyddspolicy här.